Профілактична медицина - Роль, ознаки недостатності, вміст у харчових продуктах
Неділя, 11.12.2016, 16:43
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу

Меню сайту
Реклама
Додай сайт
Статистика
Пошук
Block title
Спорткомплекс
Дошкольное развитие ребенка Обучение акробатики
Реклама
Мікробіологія
Попередження
При будь-якому використанні матеріалів сайту - посилання на http://profmed.at.ua обов'язково.

Біофлавоноїди (вітамін Р)

До вітаміну Р належать флавони і катехіни рослинних продуктів. Головне фізіологічне значення Р-активних речовин полягає у здатності підтримувати нормальний стан капілярів. Джерела вітаміну Р збігаються з джерелами вітаміну С. Поєднання цих вітамінів посилює їхню дію. Потреба вітаміну Р на добу — близько 50 мг.

Піридоксин (вітамін В6)

Входить до складу коферментів, які відіграють значну роль у білковому обміні. Якщо його немає, виникають дерматити нервово-трофічного характеру й ураження нервової системи. Міститься в тих самих продуктах, що й нікотинова кислота. Потреба його на добу близько 2 мг, для вагітних і матерів, які годують груддю, — 4 мг.

Біотин (вітамін Н)

Входить до складу коферментів. Без нього розвиваються дерматити та інші шкірні захворювання. Міститься у великих кількостях у печінці, нирках, жовтках, молоці, дріжджах, синтезується мікрофлорою кишок. У людей, які споживають велику кількість яєчного білка, виникає токсикоз, зумовлений Н-авітамінозом, що розвивається внаслідок міцного зв'язку авідину з біотином. Потреба в біотині на добу — 0,15—0,2 мг.

Параамінобензойна кислота (вітамін Ні)

Без нього виникає депігментація волосся і виснаження тварин. Міститься в багатьох продуктах рослинного походження, дріжджах, печінці, злаках тощо.

Холін (вітамін В4)

Основне фізіологічне значення холіну ліпотропне, він запобігає ожирінню печінки. Входить до складу фосфоліпідів, має значення в харчовому обміні. Може синтезуватися з метіоніну, але іноді синтез порушується. Міститься в продуктах тваринного і рослинного походження (жовтках, мозку, печінці, зернових продуктах, м'ясі). Потреба на добу — 250 —600 мг.

Пантотенова кислота (вітамін В5)

Входить до складу коферментів. Якщо його немає, у людини розвивається периферичний неврит, у разі недостатності — порушується діяльність щитоподібної і надниркової залоз. Міститься в багатьох харчових продуктах (дріжджах, печінці, нирках, яйцях, оселедцях, м'ясі). Потреба на добу —10 мг.

Інозит (вітамін В8)

Входить до складу фосфоліпідів, відіграє важливу роль у нормалізації жирового обміну. У разі його відсутності у мишей спостерігають випадання шерсті навколо очей та ушкодження очного яблука. Міститься в багатьох харчових продуктах тваринного і рослинного походження (дріжджах, нирках, мозку). Потреба на добу — 1000-1500 мг.

Фолієва кислота (вітамін В9)

Потрібна для процесів кровотворення. Через брак її у людини розвивається анемія. Багато її міститься в дріжджах, печінці, нирках, зелених частинах рослин, менше в рибі і молочних продуктах. Синтезується мікрофлорою кишок у кількості, що спроможна задовольнити потреби організму в разі нестачі цього вітаміну в харчовому раціоні. Недостатність фолієвої кислоти з розвитком анемії спостерігають при білковому голодуванні або прийманні всередину сульфаніламідних препаратів. Потреба на добу — 0,2—0,4 мг.

Ціанокобаламін  (вітамін В12)

Без нього порушується кровотворення і розвивається перніціозна анемія. Міститься в печінці, м'ясі, яйцях, молоці. Недостатність спостерігається в разі повного виключення з раціону продуктів тваринного походження. Потреба на добу — 0,003 мг.

Філохінони (вітамін К)

Беруть участь у виробленні протромбіну, який потрібний для нормального згортання крові. У разі їхньої недостатності зменшується кількість тромбоцитів у крові і посилюються кровотечі. Джерелом є листяна зелень, печінка, у незначних кількостях міститься в яйцях і молоці. Синтезується кишковою мікрофлорою. Потреба на добу — 0,2—0,3 мг.