close
Біологічні чинники виробничого середовища зумовлюють виникнення професійних інфекцій та інвазій у разі контакту людей з джерелом інфекції або чинниками передавання. Причиною виникнення інфекційних та інвазивних професійних захворювань можуть бути умови праці, пов'язані із свійськими тваринами, скотарством, полюванням тощо. Професійні інфекційні, інвазивні та паразитарні хвороби людини, джерелом яких є хворі і заражені тварини, носять назву зооантропонозів. Найчастіше на зооантропонози хворіють тваринники, зооветеринарні працівники, працівники полів, м'ясокомбінатів, заводів з оброблення шкіри, молочних заводів, фабрик з оброблення вовни та ін.

Людина може заразитися фекально-оральним шляхом — через забруднені фекаліями воду, харчові продукти, ґрунт, корми тощо; контактним шляхом — у разі контакту з хворими тваринами; аспіраційним шляхом; трансмісивним шляхом за допомогою переносників.

Класифікацію зооантропонозів наведено в табл. 50.
 
 
 

 
До найпоширеніших зооантропонозів, які передаються людині від тварин або через продукти тваринного походження, належать туберкульоз корів, сибірка і бруцельоз.
 
Зооантропонози є досить поширеними серед населення, і тому зниження їхньої чисельності потребує систематичного здійснення санітарно-гігієнічних, протиепідемічних і санітарно-ветеринарних профілактичних заходів. Передовсім слід поліпшити санітарно-гігієнічний стан тваринницьких об'єктів та здійснити системи санітарно-епідемічного нагляду за роботою підприємств для переробки сільськогосподарської сировини і продуктів.