close

22:38
Біологічна дія інфрачервоного випромінювання

Інфрачервоне (теплове) випромінювання становить більшу частину сонячного електромагнітного спектра (не менше 50%). Поверхні Землі досягає інфрачервоне випромінювання з довжиною хвилі 760-3000 нм, більш довгохвильове затримується атмосферою.
 

Інфрачервоне випромінювання, впливаючи на молекули і атоми різних речовин, посилює їх коливальні і ротаційні рухи, викликаючи тепловий ефект.
 

Біологічна дія інфрачервоного випромінюванняГлобальна значення інфрачервоного випромінювання Сонця. Внаслідок нерівномірного нагрівання земної поверхні випаровування води відбувається рух повітря і водних мас, формування циклонів й антициклонів, теплих і холодних течій, різноманітність кліматичних зон, погодних умов і опосередкований вплив на життєдіяльність рослин і тварин, самопочуття та стан здоров'я людини.
 

Інфрачервоне випромінювання проникає крізь атмосферу, товщу води і ґрунту, крізь віконне скло, одяг.
 

Найбільш коротке інфрачервоне випромінювання з довжиною хвилі 760 — 1000 нм проникає крізь тканини тіла людини, в тому числі і кістки черепа, на глибину 4 - 5 см. Випромінювання з більшою довжиною хвилі діє поверхово. При локальному дії на тканини інфрачервоне випромінювання дещо прискорює біохімічні реакції, ферментативні та імунобіологічні процеси, ріст клітин і регенерацію тканин, кровообіг, підсилює біологічну дію ультрафіолетових променів.
 

Активні продукти розпаду, що утворюються під впливом інфрачервоного випромінювання на шкіру, а також нервові імпульси від шкіри поширюють місцеву дію на весь організм. Це проявляється у вигляді нормалізації тонусу вегетативної нервової системи, болезаспокійливий і протизапальний дії Подібні властивості інфрачервоного випромінювання широко застосовуються у фізіотерапії з допомогою використання штучних джерел випромінювання. Для загального опромінення використовуються інфрачервоні (ІЧ) ванни; місцевого — лампи Солюкс і лампи Мініна.
 

Негативний вплив інфрачервоного випромінювання на організм пов'язано, насамперед, з його тепловим впливом, а саме: можливе перегрівання організму аж до теплового або сонячного удару; зміни з боку серцево-судинної системи у вигляді тахікардії, підвищення систолічного і зниження діастолічного артеріального тиску. За даними ряду авторів, інфрачервоне випромінювання Сонця і сприяє розвитку катаракти.
 

Переглядів: 4846 | Додав: profmed | Теги: теплове випромінювання, Інфрачервоне дія, Біологічна дія випромінювання, Інфрачервоне випромінювання | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0